Szanowni Państwo, Drodzy Rodzice,
Nasze Przedszkole posiada Krajowy Certyfikat Przedszkola Promującego Zdrowie.
W Poznaniu jesteśmy pierwszym Przedszkolem, które posiada tak znaczące wyróżnienie.
Certyfikat odebraliśmy w dniu 19 stycznia 2023 roku, w Ministerstwie Edukacji i Nauki podczas uroczystej Gali wręczenia Krajowych Certyfikatów Przedszkole i Szkoła Promujące Zdrowie z rąk wiceminister Pani Marzeny Machałek.
Certyfikat Przedszkola Promującego Zdrowie został przyznany na podstawie rekomendacji Centralnej Kapituły działającej przy Ośrodku Rozwoju Edukacji. Na ten sukces złożyła się wspólna praca całej społeczności przedszkolnej – dziękujemy 🙂
Otrzymany Certyfikat jest zwieńczeniem długofalowego działania i jednocześnie zobowiązuje do utrzymywania wysokich standardów, które wyznaczają główne kierunki pracy Przedszkola Promującego Zdrowie. Certyfikat przyznany na okres 5-letni.
O programie „Przedszkole i Szkoła Promujące Zdrowie”
Program „Przedszkole i Szkoła Promujące Zdrowie” realizowany jest w Polsce od 1992 r. Koncentruje się przede wszystkim na promowaniu zdrowego stylu życia.
Placówka promująca zdrowie tworzy warunki i podejmuje działania, które sprzyjają:
- dobremu samopoczuciu społeczności przedszkolnej,
- podejmowaniu przez jej członków działań na rzecz zdrowia.
Przedszkole promujące zdrowie jest placówką rozwijającą się. Dlatego też:
- Pragniemy wspierać każde dziecko w rozwijaniu indywidualnego potencjału zdrowia oraz wspomagać całą społeczność przedszkola w tworzeniu warunków i perspektyw rozwoju zdrowia.
- Zwiększać możliwości dzieci do podejmowania działań, a poprzez pracę z nauczycielami, rodzicami i innymi osobami osiąganie przez dzieci sukcesów.
- Kształtować poczucie odpowiedzialności, w tym zwłaszcza za zdrowie własne, rodziny i społeczności, zachęcać do zdrowego stylu życia oraz stwarzać realne i atrakcyjne możliwości dokonywania wyborów sprzyjających zdrowiu.
- Umożliwić wychowankom rozwój ich potencjalnych możliwości fizycznych, psychicznych i społecznych oraz wzmacniać poczucie ich własnej wartości.
- Uzmysławiać pracownikom, rodzicom i wychowankom społeczną rolę placówki oświatowej w promowaniu zdrowia, tworzyć placówkę przyjazną dzieciom, rodzicom, nauczycielom oraz wszystkim pracownikom.
Edukacja zdrowotna jest fundamentalnym prawem socjalnym dziecka zagwarantowanym zapisami KONWENCJI O PRAWACH DZIECKA. Edukację rozpatrujemy, jako długofalową „inwestycję” w zdrowie społeczeństwa.
W tej zakładce prezentujemy wszelkie nasze plany, działania i efekty podejmowanych starań.
W imieniu społeczności Przedszkola
Ewa Wojcieszak
Dyrektor Chatki Puchatka
Zdrowy Przedszkolak, to projekt, w którym byliśmy aktywnie zaangażowani.
Jego celem była poprawa jakości odżywiania dzieci w przedszkolach i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.
Drodzy Rodzice, Nauczyciele, Dyrektorzy
Zdrowy Przedszkolak.org to kampania dotycząca naturalnego żywienia dzieci. Nasz projekt był prowadzony przez pięć lat na terenie całej Polski, dzięki zaangażowaniu wielu osób, którzy swoją wiedzą i pasją dzieli się z Państwem.
Organizowaliśmy konferencje, szkolenia i publikowaliśmy wiele artykułów chcąc dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców. Dotarliśmy do ponad 100 tys osób. Cieszymy się z naszych i Waszych sukcesów od tych małych kroczków jak wprowadzenie owsianki z owocami na śniadania do zmian całych jadłospisów przedszkolnych zgodnie z naszymi założeniami. Edukacja żywieniowa dotyczyła dzieci, rodziców, pracowników przedszkolnych i osób odpowiedzialnych za żywienie.
Mimo, że projekt nie będzie realizowany oficjalnie w tym roku 2016/2017 to pozostawiamy nasze publikacje dostępne dla Państwa.
Nasi moderatorzy nie zaprzestają pracować. Działają prężnie w swoich okręgach bazując na naszym projekcie.
Nasza praca zasiała wiele dobrego ziarna, które wydaje urodzajne plony.
Wierze, że placówki przedszkolne, firmy cateringowe, które z nami współpracowały lub poznają nasz projekt poprzez nasze publikacje będą skutecznie dbać o naturalne zdrowe żywienie dzieci. Rodzice chętnie będą zaglądać na naszą stronę www.zdrowyprzedszkolak.org, Facebook i korzystać z naszych publikacji edukacyjno-informacyjnych i doświadczeń.
W razie potrzeby pozostaje w bezpośrednim kontakcie i zaczynam pracę nad nowych projektem dla Państwa.
Emilia Lorenc
A co zmieniło się w przedszkolnym jadłospisie na przestrzeni lat?:
- wprowadziliśmy raz w tygodniu ciepłe śniadania w postaci owsianki z bakaliami, czy zupy mlecznej z kaszą jaglaną
- nie podajemy dzieciom słodkich jogurtów, mlecznych deserów
- używamy pieczywa razowego
- zupy nie gotujemy na kostkach rosołowych, czy z dodatkiem wegety
- wprowadziliśmy raz w tygodniu kaszę, jako dodatek do zupy, czy drugiego dania
- mączne potrawy przygotowujemy mieszając mąkę razową z białą
- sosów nie zbielamy mąką
- smażone mięso zastąpiliśmy pieczonym i duszonym
- podajemy dzieciom rybę w formie klopsików rybnych
- zwiększyliśmy liczbę potraw opartych na produktach strączkowych
- kupne ciastka, wafelki zamieniliśmy na świeże, czy suszone owoce
- podajemy dzieciom sezonowe warzywa świeże lub w postaci gotowanej, past, sałatek warzywnych
- wprowadziliśmy do picia herbatki owocowe
- dzieci samodzielnie i każdej porze dnia mogą korzystać z wody do picia
- nie podajemy dzieciom w nagrodę słodyczy
- samodzielnie przygotowujemy kisiele na bazie naturalnych soków owocowych, a budynie z kaszy jaglanej
- do przygotowywania potraw używamy naturalnych przypraw ziołowych bez dodatku soli i wzmacniaczy smaku.