Promocja zdrowia

Szanowni Państwo, Drodzy Rodzice,

Informujemy, że nasze Przedszkole w bieżącym roku szkolnym podjęło starania ubiegania się o Krajowy Certyfikat Przedszkola Promującego Zdrowie.

Starania podjęte przez Społeczność placówki nie są podyktowane chęcią posiadania Certyfikatu, ale wpisują się w kontynuację przez nas wieloletnich działań mających na celu szerzenie postaw prozdrowotnych i proekologicznych.

Edukacja zdrowotna jest fundamentalnym prawem socjalnym dziecka zagwarantowanym zapisami KONWENCJI O PRAWACH DZIECKA. Edukację rozpatrujemy, jako długofalową „inwestycję” w zdrowie społeczeństwa.

W tej zakładce prezentujemy wszelkie nasze plany, działania i efekty podejmowanych starań.

W imieniu społeczności Przedszkola
Ewa Wojcieszak
Dyrektor Chatki Puchatka


szkola-promujaca-zdrowie

Nasze Przedszkole posiada Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie.

W dniu 23.11.2011r. w trakcie VII Wojewódzkiej Konferencji Szkół Promujących Zdrowie otrzymaliśmy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie nadany przez Kapitułę Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.

W Poznaniu jesteśmy pierwszym Przedszkolem, które odebrało tak znaczące wyróżnienie.

Certyfikat przyznany na okres 5-letni odnowiliśmy 17 listopada 2016 roku na Konferencji Szkół Promujących Zdrowie zorganizaowanej przez Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.

Wszystkim Rodzicom i Pracownikom Przedszkola pragnę gorąco pogratulować i podziękować za wsparcie, współpracę i życzliwość. To również dzięki Państwa zaangażowaniu w życie Przedszkola odnieśliśmy ten wielki sukces. W dalszym ciągu, w trosce o nasze dzieci podejmować będziemy przy współpracy z Państwem działania służące promocji zdrowia.

Placówka promująca zdrowie tworzy warunki i podejmuje działania, które sprzyjają:

  • dobremu samopoczuciu społeczności przedszkolnej,
  • podejmowaniu przez jej członków działań na rzecz zdrowia.

Standardy placówki promującej zdrowie

Placówka promująca zdrowie dąży do osiągnięcia celowi i realizuj zadania określone w podstawie programowej oraz innych przepisach prawa oświatowego i ponadto:

  • Pomaga członkom społeczności przedszkolnej zrozumieć i zaakceptować koncepcję placówki promującej zdrowie
  • Tworzy strukturę i zarządzanie projektami promocji zdrowia, które umożliwiają skuteczne i ciągłe działania w zakresie tej promocji.
  • Prowadzi edukacje zdrowotną dzieci i pracowników oraz sprawdza jej skuteczność.
  • Tworzy klimat społeczny sprzyjający:
    – satysfakcji z zabawy i pracy w przedszkolu, osiąganiu sukcesów oraz wzmacnianiu poczucia własnej wartości u dzieci i pracowników
    – zdrowiu i rozwojowi dzieci i pracowników
    – uczestnictwu, partnerstwu i współdziałaniu członków społeczności przedszkolnej, rodziców i osób ze społeczności lokalnej.

5. Tworzy środowisko fizyczne sprzyjające bezpieczeństwo, zdrowiu, i dobremu samopoczuciu dzieci i pracowników.

Przedszkole promujące zdrowie jest placówką rozwijającą się. Dlatego też:

  1. Pragniemy wspierać każde dziecko w rozwijaniu indywidualnego potencjału zdrowia oraz wspomagać całą społeczność przedszkola w tworzeniu warunków i perspektyw rozwoju zdrowia.
  2. Zwiększać możliwości dzieci do podejmowania działań, a poprzez pracę z nauczycielami, rodzicami i innymi osobami osiąganie przez dzieci sukcesów.
  3. Kształtować poczucie odpowiedzialności, w tym zwłaszcza za zdrowie własne, rodziny i społeczności, zachęcać do zdrowego stylu życia oraz stwarzać realne i atrakcyjne możliwości dokonywania wyborów sprzyjających zdrowiu.
  4. Umożliwić wychowankom rozwój ich potencjalnych możliwości fizycznych, psychicznych i społecznych oraz wzmacniać poczucie ich własnej wartości.
  5. Uzmysławiać pracownikom, rodzicom i wychowankom społeczną rolę placówki oświatowej w promowaniu zdrowia, tworzyć placówkę przyjazną dzieciom, rodzicom, nauczycielom oraz wszystkim pracownikom.
Zdrowy Przedszkolak

Zdrowy Przedszkolak, to projekt, w który jesteśmy aktywnie zaangażowani.

Celem projektu Zdrowy Przedszkolak jest poprawa jakości odżywiania dzieci w przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.

W ramach projektu podejmiemy działania umożliwiające:

  • przygotowanie materiałów informacyjnych, edukacyjnych dla rodziców
  • przygotowanie odpowiednio zbilansowanych jadłospisów dla dzieci przedszkolnych
  • organizację warsztatów na temat naturalnego odżywiania dzieci w przedszkolu
  • współpracę placówek przedszkolnych z podmiotami zajmującymi się produkcją i dystrybucją produktów uzyskanych w oparciu o ekologiczne procesy w zgodzie z naturą.

Zmiany dokonane w przedszkolnym jadłospisie:

  • wprowadziliśmy raz w tygodniu ciepłe śniadania w postaci owsianki z bakaliami, czy zupy mlecznej z kaszą jaglaną
  • nie podajemy dzieciom słodkich jogurtów, mlecznych deserów
  • używamy pieczywa razowego
  • zupy nie gotujemy na kostkach rosołowych, czy z dodatkiem wegety
  • wprowadziliśmy raz w tygodniu kaszę, jako dodatek do zupy, czy drugiego dania
  • mączne potrawy przygotowujemy mieszając mąkę razową z białą
  • sosów nie zbielamy mąką
  • smażone mięso zastąpiliśmy pieczonym i duszonym
  • podajemy dzieciom rybę w formie klopsików rybnych
  • zwiększyliśmy liczbę potraw opartych na produktach strączkowych
  • kupne ciastka, wafelki zamieniliśmy na świeże, czy suszone owoce
  • podajemy dzieciom sezonowe warzywa świeże lub w postaci gotowanej, past, sałatek warzywnych
  • wprowadziliśmy do picia herbatki owocowe
  • dzieci samodzielnie i każdej porze dnia mogą korzystać z wody do picia
  • nie podajemy dzieciom w nagrodę słodyczy
  • samodzielnie przygotowujemy kisiele na bazie naturalnych soków owocowych, a budynie z kaszy jaglanej
  • do przygotowywania potraw używamy naturalnych przypraw ziołowych bez dodatku soli i wzmacniaczy smaku.