Jadłospis

Nasze Przedszkole jako pierwsze w Poznaniu otrzymało Certyfikat Placówki Promującej Zdrowie nadany przez Kapitułę Wielkopolskiego Kuratora Oświaty. Zdrowe żywienie naszych przedszkolaków tuż obok ich bezpieczeństwa jest dla nas priorytetem. Wszystkie posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej. Wykwalifikowany intendent układa jadłospisy w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154)

warzywa

LICZBY 1-14 SYMBOLIZUJĄ WYSTĘPUJĄCE W POTRAWIE ALERGENY:

  1. Gluten – zboża
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Laktoza
  1. Orzechy
  2. Seler
  3. Gorczyca
  4. Nasiona sezamu
  5. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10 mg/kg
  6. Łubin
  7. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.